ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020
Θεόφιλος Καΐρης. Πριν αρχίσω να μελετάω κάπως συστηματικά την ζωή και το έργο του, είχα ακούσει ένα σωρό ανοησίες που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία, σταχυολογώ μερικές από αυτές:
– Ο Καϊρης είχε πάει στην Ινδία, είχε γίνει φακίρης κι εμφανιζόταν κρατώντας το κεφάλι του…στο δεξί του χέρι(!)
– Έπρεπε να του ρίξουν ασβέστη στο νεκρό του σώμα ώστε να μην βρικολακιάσει κι αρχίσει να διδάσκει την «Θεοσέβειά του» (!)
– Ο Καϊρης έπρεπε να αγνοηθεί στις γιορτές των 100 χρόνων της παλιγγενεσίας γιατί εθεωρήτω «μίασμα» στην ιστορία της Άνδρου.
Ακόμα και σήμερα το φάντασμα του Καϊρη πλανάται στην σημερινή κοινωνία, ώστε εμπόδισαν τον Γυμνασιάρχη του νησιού να βαπτίσει το σχολείο του « Καΐρειον». (!!!)
Για να σοβαρευτούμε τώρα.
Για τον μέγα φιλόσοφο και οραματιστή του διαφωτισμού έχουν ασχοληθεί ο Ιστορικός της Άνδρου Δημήτριος Πασχάλης, ο Ιστορικός Δημήτρης Ι. Πολέμης καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου « Οι διαμορφωτές της πνευματικής μας ζωής στα χρόνια της Νεοελληνικής Αναγέννησης» Γιάννης Καράς.
Στην σύγχρονη επιστήμη έχουν κάνει επίσης μελέτες οι καθηγητές Σινιόσογλου και Βλαχάκης που ρίχνουν φως στις θεωρίες του Καΐρη για το «ΕΝΥΛΟΝ», το σύστημα δηλαδή που ερμηνεύει τον ρόλο της διακίνησης της ύλης, ο κόσμος, σύμφωνα με τον Καΐρη, είναι άπειρος και δεν γνωρίζει όρια χώρου ή χρόνου.
Με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ´21, αποφάσισα να γυρίσω ένα θεατρικοποιημένο ντοκυμαντέρ για τον Θεόφιλο Καΐρη.
Αφού έγραψα το σενάριο, απευθύνθηκα σε πρώτη φάση στον ηθοποιό Γιώργο Μαλταμπέ ο οποίος με αίσθημα ευθύνης δέχθηκε να υποδυθεί την ζωή του Καΐρη.
Έγιναν λοιπόν δεκάδες γυρίσματα στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη, στο λαογραφικό Μουσείο στο Συνετί, στο κάστρο της Χώρας, στην Μονή Παναχράντου και στο κάστρο του Κοχύλου.
Στην ταινία έπρεπε να υπάρχει παράλληλα και ο ρόλος του επαναστάτη Δημήτρη Μπαλή, που ηγήθηκε στο κίνημα εναντίον των κοτζαμπάσηδων, οι οποίοι τα έκαναν πλακάκια με τον Τούρκο κατακτητή.
Τον ρόλο του Μπαλή ερμήνευσε με επιτυχία ο ηθοποιός και μουσικός Θανάσης Καρπούζης.
Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Ράνιας Κωνσταντινίδη και του Βασίλη Πομώνη που αποτελούν τους αφηγητές της ταινίας. Πολύτιμη ήταν επίσης η συνεργασία των Σπύρου Κόπιτσα που έκανα λήψεις με τον τρόπος τους.
Το θεατρόμορφο ντοκιμαντέρ βρίσκεται στην φάση του μοντάζ και θα προβληθεί στο κοινό της Άνδρου, στο ανοικτό θέατρο την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021.
Υστερόγραφα, την προτομή του Καϊρη στην πλατεία με τον πλάτανο, την φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μπονάνος και όχι ο Μιχάλης Τόμπρος , όπως γράφτηκε στην «Ανδριακή».
Ο Θεόφιλος Καΐρης ατενίζει με μελαγχολία από το βάθρο του μνημείου την θλιβερή εικόνα με τα ηλεκτρικά αυτοκινητάκια για να παίζουν τα παιδιά, σε έναν χώρο που δεν σέβεται την ιστορικότητα του Μεσαιωνικού οικισμού.
Κύριε Δάμπαση,
ευχαριστώ για το έργο σας, που σίγουρα θα συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση της μνήμης αυτού του χαρισματικού ανθρώπου, του Θεόφιλου Καϊρη, που αξίζει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας. Έζησε σύμφωνα με τις ανθρώπινες αξίες και πρόσφερε με ανιδιοτέλεια στους συνανθρώπους του και στην πατρίδα.